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Application of quality, safety and traceability system procedures in the aquaculture production of new species in the Madeira Autonomous Region (RAM)

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Abstract(s)

The resolution of issues related with sustainability and food safety by the industry requires transformation and adaptation to new monitoring/evaluation procedures, to assure consumers about the proclaimed quality. Therefore, this work aims to support the knowledge transference to the industry assisting in the adaptations required to this new paradigm of the aquaculture sector. Three main areas were identified to demonstrate overall quality: freshness, traceability, and safety. Product freshness was studied to improve knowledge about spoilage evolution of the fish species produced in the aquaculture facilities. During this study it was possible to develop a sensory approach based on QIM methodology for data collection and treatment. A timeline for the product spoilage was determined for the studied species, for gilthead seabream it was established 9 days (±1 day) and for greater amberjack 12 days (±1 day). Product traceability studies were focused on the development of a methodology to determine the fish origin. The method studied was based on protein mass fingerprint of the fish mucus, acquired using MALDI-TOF equipment. As result it was possible to discriminate between samples with different origins, resulting in a list of 35 potential biomarkers. The bacterial community around the production cages was selected as a safety concern. Therefore, the MALDI-TOF equipment capabilities were studied to accomplish the microorganisms’ identification. As a main result, it was confirmed the possibility to use the Ribopeaks database to assess the bacterial community diversity around sea cages and its seasonal variation. The multi-disciplinary approach used in this project was very useful in the improvement of the company knowledge and management procedures. It also contributes with indications on how to address relevant issues on the aquaculture sector, such as traceability, safety, and freshness, from the methodologies that can be used to how to gather and treat the data.
A resolução das questões relacionadas com fraude, sustentabilidade ou segurança alimentar requerem por parte da indústria adaptação a novos procedimentos de monitorização/avaliação, assegurando aos consumidores a qualidade declarada. O objetivo deste trabalho é a transferência de conhecimento para a indústria auxiliando nas adaptações necessárias a este novo paradigma do setor da aquacultura. Três áreas principais foram identificadas para demonstração da qualidade total: frescura, rastreabilidade e segurança. O estudo da frescura do produto teve como objetivo melhorar o conhecimento da evolução da deterioração das espécies de peixe produzidas nas instalações aquícolas. Durante este estudo foi desenvolvida uma abordagem sensorial baseada na metodologia QIM para a recolha e tratamento de dados. Foi estabelecido o tempo de deterioração para a dourada cerca de 9 dias (± 1 dia), e para o charuteiro, 12 dias (± 1 dia). O principal foco dos estudos de rastreabilidade foi o desenvolvimento de uma metodologia para determinar a origem dos peixes produzidos. O método estudado baseou se na análise do padrão de massas iónicas da fração proteica do muco do peixe por MALDI-TOF. Como resultado foi possível discriminar entre amostras de diferentes origens, através de 35 biomarcadores. A análise da comunidade bacteriana em torno das jaulas foi selecionada como ponto de interesse em termos de segurança. Foram estudadas as capacidades do equipamento MALDI-TOF para efetuar a identificação dos microrganismos, obtendo-se resultados promissores, além de confirmada a capacidade da base de dados Ribopeaks para analisar a diversidade bacteriana em torno das jaulas e a sua variação sazonal. Deste modo a abordagem multidisciplinar utilizada neste projeto foi muito útil na melhoria dos conhecimentos e procedimentos de gestão da empresa. Também contribuiu com indicações sobre como abordar questões relevantes no setor da aquacultura, como rastreabilidade, segurança e frescura, desde as metodologias que podem ser utilizadas até à recolha e tratamento de dados.

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Quality Freshness Safety Traceability Authenticity Aquaculture Madeira (Portugal) Qualidade Frescura Segurança Rastreabilidade Autenticidade Aquacultura Chemistry . Faculdade de Ciências Exatas e da Engenharia

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