Repository logo
 
Publication

Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students

dc.contributor.authorFerreira-Pêgo, Cíntia
dc.contributor.authorRodrigues, Joana
dc.contributor.authorCosta, Adriana
dc.contributor.authorSousa, Bruno
dc.date.accessioned2022-05-13T13:10:29Z
dc.date.available2022-05-13T13:10:29Z
dc.date.issued2019
dc.description.abstractMediterranean diet (MedDiet) is one of the most recognized healthy dietary patterns. Despite the beneficial effects of healthy eating habits on academic performance, university students make unhealthy food choices. Cross sectional information regarding MedDiet adherence was collected in 305 students from the Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, from different academic courses, related or not with health sciences. To assess the MedDiet adherence, the participants completed a validated 14-point questionnaire. Approximately 29% of the total population presented poor (< 5 points) MedDiet adherence, meanwhile 59% presented an average (between 6 and 9 points) adherence and only 12.50% presented a high (> 10 points) MedDiet adherence. Nutrition students presented the highest MedDiet adherence of all the students analyzed. Pharmaceutical students, although being health professionals, showed poor adherence to the MedDiet, similar to students from courses not related to health sciences.pt_PT
dc.description.abstractA dieta mediterrânica (DM) é um dos padrões alimentares saudáveis mais reconhecidos. Apesar dos efeitos benéficos dos hábitos alimentares saudáveis no desempenho académico, os estudantes universitários apresentam escolhas alimentares pouco saudáveis. Foi feita uma análise observacional transversal sobre a adesão à DM em 305 estudantes da Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, de diferentes cursos académicos, relacionados ou não com as ciências da saúde. Para avaliação da adesão à DM, os participantes responderam a um questionário validado de 14 pontos. Aproximadamente, 29% do total da população apresentou fraca (<5 pontos) adesão à DM, enquanto 59% apresentaram uma adesão média (entre 6 e 9 pontos) e apenas 12,50% apresentaram uma alta (>10 pontos) adesão à DM. Os alunos de ciências farmacêuticas e os outros estudantes não relacionados com as ciências da saúde apresentaram um risco significativamente maior de baixa adesão à DM. Os estudantes de nutrição apresentaram a maior adesão à DM, em comparação com todos os alunos analisados. Estudantes de ciências farmacêuticas, apesar de serem profissionais de saúde, apresentaram baixa adesão à DM, semelhante aos alunos de cursos não relacionados com ciências da saúde.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.citationFerreira-Pêgo, C., Rodrigues, J., Costa, A., & Sousa, B. (2019). Adherence to the mediterranean diet in Portuguese university students = Adesão à dieta mediterrânea em estudantes universitários Portugueses. Journal Biomedical and Biopharmaceutical Research, 16(1), 41-49. DOI: 10.19277/bbr.16.1.196pt_PT
dc.identifier.doi10.19277/BBR.16.1.196pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.13/4279
dc.language.isoengpt_PT
dc.publisherAssociação Lusófona para o Desenvolvimento da Investigação e Ensino em Ciências da Saúdept_PT
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/pt_PT
dc.subjectMediterranean dietpt_PT
dc.subjectMediterranean diet adherencept_PT
dc.subjectHealth sciences studentspt_PT
dc.subjectUniversity studentspt_PT
dc.subjectPortuguese studentspt_PT
dc.subjectDieta Mediterrâneapt_PT
dc.subjectAdesão à dieta mediterrânicapt_PT
dc.subjectEstudantes de ciências da saúdept_PT
dc.subjectEstudantes universitáriospt_PT
dc.subjectEstudantes portuguesespt_PT
dc.subject.pt_PT
dc.subjectEscola Superior de Tecnologias e Gestãopt_PT
dc.titleAdherence to the Mediterranean diet in Portuguese university studentspt_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.conferencePlaceLisboa (Portugal)pt_PT
oaire.citation.endPage49pt_PT
oaire.citation.issue1pt_PT
oaire.citation.startPage41pt_PT
oaire.citation.titleJournal Biomedical and Biopharmaceutical Researchpt_PT
oaire.citation.volume16pt_PT
person.familyNameFrança de Sousa
person.givenNameBruno Lisandro
person.identifier.ciencia-id481F-B83A-D94C
person.identifier.orcid0000-0002-9931-8910
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublication84fcf2ee-07e3-484c-94b4-80ca1fdb8d33
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery84fcf2ee-07e3-484c-94b4-80ca1fdb8d33

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students.pdf
Size:
317.61 KB
Format:
Adobe Portable Document Format