Repository logo
 
Publication

Factors influencing healthy food choices of university students

dc.contributor.authorSousa, Bruno
dc.contributor.authorPacheco, Catarina Alves
dc.contributor.authorPereira, Carolina
dc.contributor.authorBatalha, Mariana
dc.contributor.authorSantos, Tânia
dc.contributor.authorCarvalho, Rita Vitorino de
dc.date.accessioned2022-05-06T11:08:05Z
dc.date.available2022-05-06T11:08:05Z
dc.date.issued2020
dc.description.abstractHealthy foods should be available to anyone, especially young adults at educational institutions. University students can suffer a lack of preoccupation with their health and consequently also present unhealthy food choices, due to the adaptation of a new environment, study stress, lack of proper time management, and busy class schedules. This study consisted of two cross-sectional observational analyzes, in which students were randomly recruited from the university, and data was obtained through the Computer-aided web interviewing survey method, through a web-based questionnaire. The sample included 584 participants, 297 from 2018 and 287 from 2019. The preference and choice for a healthy snack bar in university facilities seem to be conditioned mainly by the price of meals, as most students mentioned this as the main condition of their choice, both in 2018 and 2019. In this sense, most respondents report that only "sometimes" would they be willing to pay more than usual or travel a longer distance, to dine in a healthier snack bar. We conclude that the factor that most influences the choice of healthy food is the price, but there is a higher demand and consumption trend for healthy food in young college students.pt_PT
dc.description.abstractAlimentos saudáveis deveriam estar disponíveis para qualquer pessoa, especialmente para jovens adultos nas suas instituições de ensino. Devido à adaptação a um novo ambiente, stress provocado pelo estudo, falta de gestão adequada do tempo e horários ocupados pelas aulas, os estudantes universitários podem sofrer de falta de preocupação com a sua saúde e, consequentemente, também apresentar escolhas alimentares pouco saudáveis. Este estudo consistiu em duas análises observacionais transversais. Os estudantes foram recrutados aleatoriamente na universidade, e os dados foram obtidos através do método de pesquisa Computer-aided web interviewing, através de um questionário enviado pela web. A amostra final incluiu 584 participantes, sendo que 297 são procedentes da análise de 2018 e 287 de 2019. A preferência e escolha por um bar mais saudável nas instalações universitárias, parece ser condicionada, sobretudo, pelo preço das refeições, já que a maioria dos estudantes referiu esta como a principal condicionante da sua escolha, tanto em 2018, como em 2019. Neste sentido, a maioria dos inquiridos refere que só “às vezes” estaria disposto a pagar mais do que o habitual, ou percorrer uma maior distância, para efetuar as suas refeições num bar saudável. Concluímos que o fator que mais influencia a escolha de comida saudável é o preço, contudo parece existir uma maior procura, preocupação e tendência de consumo por comida saudável nos jovens universitários.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.citationSousa, B., Ferreira-Pêgo, C., Pacheco, C. A., Pereira, C., Batalha, M., Santos, T., & de Carvalho, R. V. Factors influencing healthy food choices of university students. Biomed Biopharm Res., 2020; (17)1: 1-10. doi: 10.19277/bbr.17.1.220pt_PT
dc.identifier.doi10.19277/bbr.17.1.220pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.13/4257
dc.language.isoengpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
dc.publisherAssociação Lusófona para o Desenvolvimento da Investigação e Ensino em Ciências da Saúdept_PT
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/pt_PT
dc.subjectFood choicept_PT
dc.subjectConsumption trendspt_PT
dc.subjectHealthy foodpt_PT
dc.subjectBehaviorspt_PT
dc.subjectUniversity studentspt_PT
dc.subjectEscolha alimentarpt_PT
dc.subjectTendências de consumopt_PT
dc.subjectComida saudávelpt_PT
dc.subjectComportamentospt_PT
dc.subjectEstudantes universitáriospt_PT
dc.subject.pt_PT
dc.subjectEscola Superior de Tecnologias e Gestãopt_PT
dc.titleFactors influencing healthy food choices of university studentspt_PT
dc.title.alternativeFatores que influenciam a escolha de comida saudável nos estudantes universitáriospt_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.conferencePlaceLisboa (Portugal)pt_PT
oaire.citation.endPage10pt_PT
oaire.citation.issue1pt_PT
oaire.citation.startPage1pt_PT
oaire.citation.titleBiomedical and Biopharmaceutical Research Journalpt_PT
oaire.citation.volume17pt_PT
person.familyNameFrança de Sousa
person.givenNameBruno Lisandro
person.identifier.ciencia-id481F-B83A-D94C
person.identifier.orcid0000-0002-9931-8910
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublication84fcf2ee-07e3-484c-94b4-80ca1fdb8d33
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery84fcf2ee-07e3-484c-94b4-80ca1fdb8d33

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Factors influencing healthy food choices of university students.pdf
Size:
2.71 MB
Format:
Adobe Portable Document Format