Artigos em revistas internacionais
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Artigos em revistas internacionais by Field of Science and Technology (FOS) "Ciências Agrárias::Outras Ciências Agrárias"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
- Food quality 4.0: from traditional approaches to digitalized automated analysisPublication . Hassoun, Abdo; Jagtap, Sandeep; Garcia-Garcia, Guillermo; Trollman, Hana; Pateiro, Mirian; Lorenzo, José M.; Trif, Monica; Rusu, Alexandru Vasile; Aadil, Rana Muhammad; Šimat, Vida; Cropotova, Janna; Câmara, José S.; Câmara, Joséthe increasing demand for healthier and more nutritious food products. Traditionally, food quality is determined using a range of destructive and time-consuming approaches with modest analytical performance, underscoring the urgent need to develop novel analytical techniques. The Fourth Industrial Revolution (called Industry 4.0) is progressing exponentially, driven by the advent of a range of digital technologies and other innovative tech nological advances. “Food Quality 4.0” is a new concept referring to the use of Industry 4.0 technologies in food analysis to achieve rapid, reliable, and objective assessment of food quality. In this review, we will first discuss the fundamentals and principles of Food Industry 4.0 technologies and their connections with the Food Quality 4.0 concept. Then, the most common techniques used to determine food quality will briefly be reviewed before highlighting the advancements made in analytical techniques to assess food quality in the era of Industry 4.0. Food Quality 4.0 is characterized by growing digitalization and automation of food analysis using the most advanced technologies in the food industry. Key aspects of Food Quality 4.0, including, among others, non destructive fingerprinting techniques, omics technologies and bioinformatics tools, Artificial Intelligence and Big Data, have great potential to revolutionize food quality. Although most of these technologies are still under development, it is anticipated that future research will overcome current limitations for large-scale applications.
- O projecto Interfruta II e os problemas fitossanitários que afectam as fruteiras na ilha Terceira, AçoresPublication . Lopes , D. J. H.; Cabrera, R.; Aguin-Pombo, D.; Aguin-Pombo, Dora; Borges, P.; Pimentel, R.; Zorman, M.; Macedo, N.; Carvalho., M. C. F.; Ornelas, L.; Martins, J. T.; Mumford, J. D.; Mexia, A. M. M.O Projecto Interfruta II é um projecto apoiado pelo programa Interreg III-B, desenvolvido nas Ilhas da Madeira, Tenerife (Canárias) e Terceira (Açores) destinado a contribuir para a promoção da fruticultura e viticultura nestas três regiões insulares, aplicando técnicas que contribuam decisivamente para o conhecimento e procura de soluções, numa vertente de prospecção das pragas-chave, fauna auxiliar, doenças e vírus que afectam essas culturas. Dentro dos problemas fitossanitários que afectam as culturas estudadas, através da identificação das pragas-chave de cada cultura foi utilizada a observação visual e a monitorização através de armadilhas com feromona sexual e placas cromotrópicas. Na prospecção da fauna auxiliar foi utilizada a técnica das pancadas e a armadilha Malaise. Após a identificação das pragas-chave, centrou-se a investigação sobre as mais importantes. Na mosca-do-Mediterrâneo (C. capitata Wied.), usando os SIG, foi montada uma rede de armadilhas em toda a ilha. Na bananeira, centrou-se a investigação no gorgulho-da-bananeira (Cosmopolitus sordidus Germar) e nas tripes. No castanheiro, o bichado-da-castanha (Cydia splendana Hubner) procedeu-se à sua monitorização utilizando armadilhas com feromona sexual e a quantificação dos prejuízos que causa nos frutos. Nas macieiras, os principais problemas decorrem da presença de aranhiço vermelho (Panonychus ulmi Koch), traça-oriental (Cydia molesta Busck), bichado (Cydia pomonella L.), afídeos e tripes. Os resultados obtidos permitiram construir uma base de dados fitossanitários de diagnóstico da Macaronésia (PROFITOMAC) que se encontra disponível on-line em www.interfruta.net Neste trabalho apenas se apresentam os resultados obtidos nos estudos realizados sobre as pragas e fauna auxiliar.