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  • O castanheiro nos Açores
    Publication . Lopes, David Horta; Macedo, N.; Figueiredo, A.; Pimentel, R.; Martins, J. T.; Ventura, L. B.; Carvalho, C.; Borges, P. A. V.; Pombo, D. Aguin; Mexi, A. M. M.
    A distribuição dos castanheiros e a sua produção são conhecidas nos Açores. A ilha Terceira é a mais repre- sentativa da realidade regional. Em termos de área e de produção, concentra-se mais na freguesia da Terra-Chã. Infelizmente, a produção açoriana, na ordem das 280 toneladas, não satisfaz a necessidade interna e, por isso, assiste-se, anualmente, a importações maciças deste fruto. Neste capítulo, apresentam-se os resultados preliminares sobre a caracterização das cultivares dos castanheiros, nos Açores, e, em particular, na ilha Terceira, como os dados sobre a monitorização e a quantifi- cação dos prejuízos causados pelo bichado-da-castanha. Este insecto é, actualmente, a principal praga que afecta a produção de qualidade e de quantidade de castanhas na ilha Terceira. As taxas de infestação, nesta ilha açoriana, variam consoante as localidades, atingindo, por um lado, valores máximos de infestação de 38 %, na freguesia da Terra-Chã, exposta a Sul, a uma cota de 218 m de altitude, e, por outro, a inexistência de qualquer infestação na freguesia dos Biscoitos, exposta a Norte, a semelhante altitude. O período de actividade dos adultos decorre de Julho a Outubro, sendo a sua actividade máxima no mês de Setembro.
  • Topography-driven isolation, speciation and a global increase of endemism with elevation
    Publication . Steinbauer, Manuel J.; Field, Richard; Grytnes, John-Arvid; Trigas, Panayiotis; Ah-Peng, Claudine; Attorre, Fabio; Birks, H. John B.; Borges, Paulo A. V.; Cardoso, Pedro; Chou, Chang-Hung; De Sanctis, Michele; Sequeira, Miguel M. de; Duarte, Maria C.; Elias, Rui B.; Fernández-Palacios, José María; Gabriel, Rosalina; Gereau, Roy E.; Gillespie, Rosemary G.; Greimler, Josef; Harter, David E. V.; Huang, Tsurng-Juhn; Irl, Severin D. H.; Jeanmonod, Daniel; Jentsch, Anke; Jump, Alistair S.; Kueffer, Christoph; Nogué, Sandra; Otto, Rüdiger; Price, Jonathan; Romeiras, Maria M.; Strasberg, Dominique; Stuessy, Tod; Svenning, Jens-Christian; Vetaas, Ole R.; Beierkuhnlein, Carl
    Aim Higher-elevation areas on islands and continental mountains tend to be separated by longer distances, predicting higher endemism at higher elevations; our study is the first to test the generality of the predicted pattern. We also compare it empirically with contrasting expectations from hypotheses invoking higher speciation with area, temperature and species richness. Location Thirty-two insular and 18 continental elevational gradients from around the world. Methods We compiled entire floras with elevation-specific occurrence information, and calculated the proportion of native species that are endemic (‘percent endemism’) in 100-m bands, for each of the 50 elevational gradients. Using generalized linear models, we tested the relationships between percent endemism and elevation, isolation, temperature, area and species richness. Results Percent endemism consistently increased monotonically with elevation, globally. This was independent of richness–elevation relationships, which had varying shapes but decreased with elevation at high elevations. The endemism–elevation relationships were consistent with isolation-related predictions, but inconsistent with hypotheses related to area, richness and temperature. Main conclusions Higher per-species speciation rates caused by increasing isolation with elevation are the most plausible and parsimonious explanation for the globally consistent pattern of higher endemism at higher elevations that we identify. We suggest that topography-driven isolation increases speciation rates in mountainous areas, across all elevations and increasingly towards the equator. If so, it represents a mechanism that may contribute to generating latitudinal diversity gradients in a way that is consistent with both present-day and palaeontological evidence.