Repository logo
 
Publication

Port wine and Madeira wine (1932-1933 and 1940-1972): a different path to the Appellation of Controlled Origin (AOC) system

dc.contributor.authorCâmara, Benedita
dc.date.accessioned2023-08-01T09:19:00Z
dc.date.available2023-08-01T09:19:00Z
dc.date.issued2023
dc.description.abstractThe chapter examines the differences in the regulatory role of the State in two Portuguese forti fied wines destined for export. We will analyse how the Estado Novo (dictatorial regime in Portugal 1933-1974) regulated Madeira wine and Port wine and how the impact on product differentiation was diverse. Given the product differentiation achieved by the Champagne sparkling wine sector, we will high light the similarities between its regulation process during the interwar period and that of the Port wine sector. We will also show how Portuguese regulation owed much to the OIV’s guidelines, which in turn were aligned with those of France. The study argues that the changes in regulation, by providing a means of avoiding imitation and creating standards, were important in a context where there was much adulte ration. This had an impact on the long-term reputation of the industry and on the survival of the Port and Madeira wine companies, as well as explaining the resistance of the latter.pt_PT
dc.description.abstractO artigo examina as diferenças do papel regulador do Estado relativamente a dois vinhos forti ficados portugueses destinados à exportação. Analisaremos de que forma o Estado Novo (regime dita torial em Portugal 1933-1974) regulamentou o vinho da Madeira e o vinho do Porto e como o impacto na diferenciação do produto foi diverso. Dada a diferenciação de produtos conseguida pelo sector do vinho espumante Champagne, destacaremos as semelhanças entre o seu processo de regulamentação durante o período entreguerras e o do sector do vinho do Porto. Mostraremos também como a regulamentação portuguesa se deveu muito às diretrizes da OIV, que por sua vez se alinharam com as da França. O estudo procura demonstrar que as alterações na regulamentação, ao proporcionar um meio de evitar a imitação e criar normas, foram importantes num contexto em que a adulteração era frequente, o que teve um impacto na reputação do sector a longo prazo e na sobrevivência das empresas de vinho do Porto e da Madeira, bem como na explicação da resistência destas últimas.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.citationBenedita Câmara "Port wine and Madeira wine (1932-1933 and 1940-1972): a different path to the Appellation of Controlled Origin (AOC) system", Marcas e Denominações de Origem: História e Identidade, Gaspar Martins Pereira, Carla Sequeira (coord), CITCEM – Centro de Investigação Transdisciplinar Cultura, Espaço e Memória, Porto, 2023-07, pp.149-181.pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.13/5302
dc.language.isoengpt_PT
dc.publisherCITCEM – Centro de Investigação Transdisciplinar Cultura, Espaço e Memóriapt_PT
dc.relationTransdisciplinary Research Centre «Culture, Space and Memory»
dc.relationOs mercadores britânicos e a indústria do vinho da Madeira e do Porto 1750 e 1830. Inexistência de respaldo na regulação do vinho da Madeira e do Porto
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/pt_PT
dc.subjectRegulationpt_PT
dc.subjectDifferentiationpt_PT
dc.subjectAppellation of Controlled Originpt_PT
dc.subjectPort Winept_PT
dc.subjectMadeira Winept_PT
dc.subjectRegulaçãopt_PT
dc.subjectDiferenciaçãopt_PT
dc.subjectDenominação de Origem Controladapt_PT
dc.subjectVinho do Portopt_PT
dc.subjectVinho Madeirapt_PT
dc.subject.pt_PT
dc.subjectFaculdade de Ciências Sociaispt_PT
dc.titlePort wine and Madeira wine (1932-1933 and 1940-1972): a different path to the Appellation of Controlled Origin (AOC) systempt_PT
dc.typebook part
dspace.entity.typePublication
oaire.awardTitleTransdisciplinary Research Centre «Culture, Space and Memory»
oaire.awardTitleOs mercadores britânicos e a indústria do vinho da Madeira e do Porto 1750 e 1830. Inexistência de respaldo na regulação do vinho da Madeira e do Porto
oaire.awardURIinfo:eu-repo/grantAgreement/FCT/6817 - DCRRNI ID/UIDB%2F04059%2F2020/PT
oaire.awardURIinfo:eu-repo/grantAgreement/FCT/OE/SFRH%2FBSAB%2F150381%2F2019/PT
oaire.citation.conferencePlacePorto (Portugal)pt_PT
oaire.citation.endPage181pt_PT
oaire.citation.startPage149pt_PT
oaire.citation.titleMarcas e denominações de origem: história e identidadept_PT
oaire.fundingStream6817 - DCRRNI ID
oaire.fundingStreamOE
person.familyNameCâmara
person.givenNameMaria Benedita
person.identifier.orcid0000-0002-1691-4427
person.identifier.scopus-author-id44961123300
project.funder.identifierhttp://doi.org/10.13039/501100001871
project.funder.identifierhttp://doi.org/10.13039/501100001871
project.funder.nameFundação para a Ciência e a Tecnologia
project.funder.nameFundação para a Ciência e a Tecnologia
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typebookPartpt_PT
relation.isAuthorOfPublication8160e389-26db-4bc8-b313-c0345f5bb515
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery8160e389-26db-4bc8-b313-c0345f5bb515
relation.isProjectOfPublication27ea6ddf-2d57-4e4f-8f57-ce1e7c47756e
relation.isProjectOfPublicationa5c8da1e-df65-47bb-bb4b-fe56291fa3cb
relation.isProjectOfPublication.latestForDiscoverya5c8da1e-df65-47bb-bb4b-fe56291fa3cb

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Port wine and Madeira wine (1932-1933 and 1940-1972) a different path to the Appellation of Controlled Origin (AOC) system.pdf
Size:
2.59 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: