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Advisor(s)
Abstract(s)
A população portuguesa é caracterizada pela sua maioria idosa, sendo esta uma realidade com tendência
crescente nos próximos anos. Envelhecer é um processo natural e gradual do ser humano, caracterizado
pela alteração no funcionamento do organismo, pela debilidade do sistema imunológico e maiores
necessidades nutricionais. Estas transformações fisiológicas são frequentemente associadas ao
aparecimento de doença. Na perspetiva de promover o envelhecimento ativo, este trabalho terá como
alvo de estudo a alimentação e a sua influência no aparecimento e desenvolvimento de doença. Para tal,
propomo-nos a contextualizar a saúde do idoso, as suas necessidades nutricionais com as doenças mais
frequentas apresentadas pelo idoso, nomeadamente: as cardiovasculares, oncológicas, diabetes,
neurodegenerativas, osteoporose e a desidratação. A incidência do estudo na alimentação tem como
finalidade a consciencialização da sua prática como medida preventiva à doença, promovendo um
envelhecimento ativo, qualidade de vida e o aumento da esperança média de vida.
The elderly characterize the majority of the Portuguese population, a reality with an increasing trend for the coming years. Ageing is a natural and gradual process of the human being, characterized by changes in the functioning of the body, the weakness of the immune system and greater nutritional needs. Consequently, these physiological transformations are often associated with the onset of disease. In a perspective of promoting active ageing, this study will focus on nutrition and its influence on the onset and development of disease. To this end, we propose to contextualize the health of the elderly, their nutritional needs with the most frequent diseases presented by the elderly, namely: cardiovascular, cancer, diabetes, neurodegenerative, osteoporosis and dehydration. The focus on diet aims to raise awareness of its practice as a preventive measure against the disease, promoting active ageing, quality of life and increased average life expectancy.
The elderly characterize the majority of the Portuguese population, a reality with an increasing trend for the coming years. Ageing is a natural and gradual process of the human being, characterized by changes in the functioning of the body, the weakness of the immune system and greater nutritional needs. Consequently, these physiological transformations are often associated with the onset of disease. In a perspective of promoting active ageing, this study will focus on nutrition and its influence on the onset and development of disease. To this end, we propose to contextualize the health of the elderly, their nutritional needs with the most frequent diseases presented by the elderly, namely: cardiovascular, cancer, diabetes, neurodegenerative, osteoporosis and dehydration. The focus on diet aims to raise awareness of its practice as a preventive measure against the disease, promoting active ageing, quality of life and increased average life expectancy.
Description
Keywords
Idoso Saúde Doença Alimentação Envelhecimento ativo Elderly Health Illness Diet Active aging . Escola Superior de Saúde
Citation
Carla Encarnação, Guadalupe Santos. Luzbeni Gonzalez, Natacha Barradas, Paulo Sousa & Ana Lúcia Faria (2021). Envelhecimento na terceira idade. In Joaquim Pinheiro (coord.), Olhares sobre o envelhecimento. Estudos interdisciplinares, vol. I, pp. 119-127. DOI: 10.34640/universidademadeira2021encarnacaosantosgonzales ISBN: 978-989-8805-63-8
Publisher
Centro de Desenvolvimento Académico, Universidade da Madeira