Universidade da Madeira
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Browsing Universidade da Madeira by Sustainable Development Goals (SDG) "12:Produção e Consumo Sustentáveis"
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- Aluga-se cultura: projeto de um serviço sustentável de aluguer de vestimenta na Região Autónoma da MadeiraPublication . Correia, Mariana Sofia Costa; Gouveia, Ricardo Nuno Teixeira; Emonts, Anne MartinaOs investimentos para a dinamização da cultura são insuficientes e é preciso criar mais iniciativas e dar incentivos para que o cidadão se interesse pela cultura e se esforce por a conhecer verdadeiramente. A cultura é um conceito abstrato cuja definição é difícil, mas é consensual que engloba hábitos, tradições, crenças, entre outros aspetos. Muitas vezes estes estão embutidos em peças de roupa e em trajes. Ou seja, a cultura floresce através de trajes empregados por uma população em espetáculos culturais ou mesmo no quotidiano. A criação de um serviço de aluguer de vestimenta para eventos culturais na Região Autónoma da Madeira denominado Rent a Garment Madeira surgiu no âmbito da unidade curricular de Empreendedorismo Cultural. O projeto satisfará necessidades dos residentes e dos visitantes, oferecendo uma estratégia amiga do ambiente para os indivíduos interagirem com a sua cultura e entre si. No caso dos visitantes, estes terão uma forma tangível de aprender as tradições e significados culturais dos trajes locais, o que porventura adicionará mais valor à sua experiência turística. A cultura regional será enaltecida e expandir-se-á para fora dos limites terrestres da Ilha na memória do visitante, que terá tido a oportunidade de conhecer os hábitos locais e razões de vestir determinado vestuário. Este serviço sustentável que interliga a cultura imaterial com material físico, nomeadamente, com tecidos, e também tem como objetivo combater o desperdício têxtil que é um problema ambiental grave. Em primeiro lugar, será feita uma revisão de literatura sobre os significados culturais e valores que uma peça pode possuir. Falar-se-á sobre alguns trajes locais, o uso e manutenção dos mesmos por parte das entidades responsáveis e a importância duma economia circular. Em segundo lugar, a aplicação de inquéritos será desenvolvida para perceber a viabilidade do negócio, construir a marca e um plano de marketing adequado.
- Emerging technological advances in improving the safety of muscle foods: framing in the context of the food revolution 4.0Publication . Hassoun, Abdo; Siddiqui, Shahida Anusha; Smaoui, Slim; Ucak, İ̇lknur; Arshad, Rai Naveed; Bhat, Zuhaib F.; Bhat, Hina F.; Carpena, María; Prieto, Miguel A.; Aït-Kaddour, Abderrahmane; Pereira, Jorge A. M.; Zacometti, Carmela; Tata, Alessandra; Ibrahim, Salam A.; Ozogul, Fatih; Câmara, José S.; Augusto Machado Pereira, Jorge; Câmara, JoséTo address the issues related to high perishability and limited shelf life of food proteins from muscle origin, different innovative processing, and pre servation techniques, as well as analytical methodological approaches have been developed to meet environmental challenges and consumer demand for food of high quality and sustainable production supported by circular economy principles. This development has been enhanced and increased during the ongoing age of the fourth industrial revolution (Industry 4.0), which has been gaining momentum since 2015, coming up with a range of automated and digitized technologies. This review provides an updated overview of the recently developed thermal and nonthermal processing and preservation technologies, along with selected advanced analytical techniques used in the industry of muscle foods. Particular attention has been given to Industry 4.0 technologies and their role in achieving smart production with high automation and digitalization rates. As in other indus try sectors, technology breakthroughs are reshaping the food industry, including the muscle food sector. Emerging technologies, such as pulsed electric field, high-pressure processing, ohmic heating, nanotechnology, advanced mass spectrometry and hyperspectral imaging sensors are among the key elements in the current food revolution 4.0. Although Industry 4.0 offers countless possibilities, more studies are still needed to capture its full potential and further harness its technologies to solve current challenges and move forward toward Industry 5.0.
- Phytochemicals and bioactive constituents in food packaging: a systematic reviewPublication . Siddiqui, Shahida Anusha; Khan, Sipper; Mehdizadeh, Mohammad; Bahmid, Nur Alim; Adli, Danung Nur; Walker, Tony R.; Perestrelo, Rosa; Câmara, José S.; Perestrelo, Rosa; Câmara, JoséDesigning and manufacturing functional bioactive ingredients and pharmaceuticals have grown worldwide. Consumers demand for safe ingredients and concerns over harmful synthetic addi tives have prompted food manufacturers to seek safer and sustainable alternative solutions. In recent years the preference by consumers to natural bioactive agents over synthetic compounds increased exponentially, and consequently, naturally derived phytochemicals and bioactive compounds, with antimicrobial and antioxidant properties, becoming essential in food packaging field. In response to societal needs, packaging needs to be developed based on sustainable manufacturing practices, marketing strategies, consumer behaviour, environmental concerns, and the emergence of new technologies, particularly bio- and nanotechnology. This critical systematic review assessed the role of antioxidant and antimicrobial compounds from natural resources in food packaging and consumer behaviour patterns in relation to phytochemical and biologically active substances used in the development of food packaging. The use of phytochemicals and bioactive compounds inside packaging materials used in food industry could generate unpleasant odours derived from the diffusion of the most volatile compounds from the packaging material to the food and food environment. These consumer concerns must be addressed to understand minimum concentrations that will not affect consumer sensory and aroma negative perceptions. The research articles were carefully chosen and selected by following the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews (PRISMA) guidelines.
- Polystyrene microplastic particles in the food chain. Characteristics and toxicity: a reviewPublication . Siddiqui, Shahida Anusha; Singh, Shubhra; Bahmid, Nur Alim; Shyu, Douglas J.H.; Domínguez, Rubén; Lorenzo, Jose M.; Pereira, Jorge A. M.; Câmara, José S.; Augusto Machado Pereira, Jorge; Câmara, JoséPolystyrene (PS) is a crucial material for modern plastic manufacturers, but its widespread use and direct discard in the environment severely affect the food chain. This review provides a detailed study on the impact of PS microplastics (PS-MPs) on the food chain and the environment, including information on their mechanism, degradation process, and toxicity. The accumulation of PS-MPs in organisms' different organs leads to various adverse reactions, such as re duced body weight, premature deaths, pulmonary diseases, neurotoxicity, transgenerational issues, oxidative stress, metabolic alterations, ecotoxicity, immunotoxicity, and other dysfunctions. These consequences affect diverse ele ments in the food chain, spanning from aquatic species to mammals and humans. The review also addresses the need for sustainable plastic waste management policies and technological developments to prevent the adverse im pacts of PS-MPs on the food chain. Additionally, it emphasizes the importance of developing a precise, flexible, and effective methodology for extracting and quantifying PS-MPs in food, considering their characteristics like particle size, polymer types, and forms. While several studies have focused on the toxicity of polystyrene microplastics (PSMPs) in aquatic species, further investigation is required to understand the mechanisms by which they are transferred across multiple trophic levels. Therefore, this article serves as the first comprehensive review, examining the mecha nism, degradation process, and toxicity of PS-MPs. It presents an analysis of the current research landscape of PS MPs in the global food chain, providing insights for future researchers and governing organizations to adopt better ap proaches to managing PS-MPs and preventing their adverse impacts on the food chain. As far as we know this is the first article on this specific and impactant topic.
- Utilização de resíduos orgânicos na reciclagem dos nutrientes e regeneração da produtividade dos solosPublication . Valente, Sofia José Fenes; Carvalho, Miguel Ângelo Almeida Pinheiro de; Gouveia, Carla Susana SilvaA degradação do solo, resultante da atividade humana e das alterações climáticas, ameaça a agricultura e o desenvolvimento sustentável, ao reduzir a capacidade de retenção de água e o teor de matéria orgânica, comprometendo a fertilidade e funções essenciais do solo. Este estudo avaliou o impacto da aplicação de composto orgânico e lamas desidratadas, na melhoria das propriedades físico químicas e biológicas do solo, ao aumentar a matéria orgânica e recuperar a qualidade do solo. Durante o projeto foram realizados dois ensaios na área agrícola da Quinta de São Roque Funchal, com a aplicação de 5 e 10 kg m² de composto em parcelas cultivadas com milho (Zea mays L.). Amostras de solo foram coletadas em diferentes estágios do ciclo produtivo do milho. Em paralelo, foi realizado um ensaio com a aplicação de composto e lamas desidratadas, numa área do Parque Natural da Madeira, em áreas afetadas por incêndios, tendo-se procedido à sua monitorização ao longo de um ano. As análises do solo incluíram parâmetros como pH, condutividade elétrica (CE), matéria orgânica (MO), azoto (N), carbono orgânico (Corg), capacidade de retenção de água (WHC), macronutrientes (K e P), contagem de microrganismos, atividade microbiológica e determinação da atividade enzimática de L-glutaminase e N-acetil-β-D-glucosaminidase (NAGase) no solo. Adicionalmente, foram obtidos dados de biomassa e produtividade do milho, assim como o índice de vegetação por diferença normalizada (NDVI). Os resultados indicam que a aplicação de 10 kg m-2 de composto teve um impacto significativo no solo em todos os ensaios realizados, com efeito nas caraterísticas físico-químicas do solo de pH, MO, Corg e macronutrientes, nas contagens de microrganismos, na atividade microbiológica de respiração basal e quociente metabólico e na atividade enzimática de L-glutaminase. Os tratamentos com 5 kg m-2 e lamas também tiveram efeitos notáveis nas propriedades do solo. Sequentemente foram evidentes os aumentos da biomassa e produtividade do milho (apesar de não ser significativo) e aumentos de NDVI. Estes resultados reforçam a importância da aplicação estratégica dos produtos orgânicos como práticas promissoras para a recuperação e melhoria das propriedades e produtividade do solo, promovendo a sustentabilidade agrícola e a resiliência dos ecossistemas degradados.